Eigenschappen van de mala-kralen

WIT gebruikt voor haar mala’s verschillende soorten kralen. Er worden voornamelijk natuurlijke producten gebruikt als hout, jak-been, zaden en edelstenen. Elke kraal draagt zijn eigen energie en heeft zijn eigen specifieke eigenschappen.

Voor de kindermala’s heeft WIT een selectie gemaakt uit het aanbod van edelstenen. Kinderen zijn over het algemeen veel gevoeliger voor de werking van edelstenen ten opzichte van volwassenen, waardoor zij niet alle soorten edelstenen kunnen verdragen. Ook het dragen van meer dan één soort edelsteen kan al snel ’te veel’ voor een kind zijn. Daarom gebruikt WIT in haar kindermala’s slechts één soort edelsteen per sieraad.

 

Hout

is er in vele soorten met elk zijn eigen eigenschappen. In het algemeen staat hout voor een nieuw begin, groei, ontdekking en creativiteit. Hout is krachtig. Het stimuleert je lichaam tot aarding en om vanuit zijn oorsprong te functioneren.

Rozenhout

is de verzamelnaam voor verscheidene naar rozen ruikende houtsoorten. Het heeft een harmoniserende, kalmerende en ontspannende werking. De geur van rozenhout heeft een verzachtende werking en maakt mensen meer ontvankelijk voor het genieten van alle mooie dingen om hen heen. Rozenhout wordt gebruikt bij stress, depressie, melancholie, angst en vermoeidheid. Het werkt stimulerend voor het immuunsysteem.
Kruinchakra (7)

 Sandelhout

is een aromatische, krachtige houtsoort dat wordt verkregen uit de boom Santalum Album. Het heeft een zeer diepe, langzame trilling; haar werking is aardend, kalmerend, harmoniserend en brengt evenwicht. Het schenkt innerlijke rust en tevredenheid. Sandelhout wordt gebruikt bij nervositeit, depressie, angst, stress en gejaagdheid. In Oosterse culturen wordt Sandelhout beschouwd als een heilige geur. In India wordt de houtsoort al duizenden jaren gebruikt als wierook en als steun bij meditatie. De geur schenkt inzicht en verlichting aan diegenen die eerlijk op zoek zijn naar het Zelf en geeft de wil om te genezen.
Wortelchakra (1) en Kruinchakra (7). Legt verbinding tussen Hartchakra (4) en Keelchakra (5)

Bodhihout

is afkomstig van de Bodhiboom, ook wel vijgenboom of Banyan genoemd. In het boeddhisme is de uit Inda afkomstige Bodhiboom een heilige boom, omdat Siddhartha Gautama (later bekend als Boeddha) onder deze boom mediteerde, tot hij verlichting bereikte. De Bodhi kralen welke zijn gemaakt van het hout van de Bodhiboom,  zijn voor boeddhisten een belangrijke brenger van geluk en inspiratie. ‘Bodhi’ staat letterlijk voor ontwaken en opperste kennis; ofwel verlichting.

 

Jak-been

dragers dragen volgens Nepalezen een heilige energie met zich mee, daar de jak in Nepal als een heilig dier wordt beschouwd. Het bot van de jak vertegenwoordigt de geest van de jak, welke symbool staat voor zuiverheid, kracht en moed.

 

Zaden

hebben hun oorsprong in planten, bloemen en vruchten en zijn er dan ook in verschillende soorten. Omdat ze van natuurlijke afkomst zijn, dragen ze ieder hun eigen energie met zich mee en heeft iedere zaadsoort zijn eigen eigenschappen.

Lotus zaden

bevinden zich in de gaten van de kegelvormige vrucht van de lotus, een waterplant die zijn oorsprong vindt in Afrika, India en Indonesië. In verschillende Aziatische landen wordt de plant als heilig beschouwd; men ervaart de heilzame werking die de plant op het gehele lichaam heeft. In de geneeskunst worden met name de lotuszaden gebruikt.

Ze bevorderen de ‘qi’ in het lichaam, de levensenergie, en hebben een ontspannende en kalmerende werking. De zaden worden onder andere gebruikt bij prikkelbaarheid, slapeloosheid of rusteloosheid. Ze bieden bescherming tegen negatieve energieën van buitenaf en helpen met het houden van evenwicht; ze helpen de energieniveaus in het lichaam te reguleren. Fysiek werken de lotus zaden op de meridianen van het hart, milt en nieren en hebben ze daarnaast een positieve werking op de spijsvertering.

Rudraksha zaden

(in het hindoeïsme ook wel ‘de tranen van Shiva’ genoemd) worden in het hindoeïsme en boeddhisme als zeer heilig beschouwd en als genezend ervaren op de drager van de zaden. De Rudraksha zaden bevinden zich binnenin de vruchten van de Elaeocarpus boom, de heilige ‘Rudraksha-boom’. De bomen zijn te vinden in Maleisië, Zuid-Oost Azië en in de Himalayagebergten in India en Nepal. De zaden bieden de drager rust, helderheid en richting. Ze beschermen tegen negatieve krachten en gedachten en geven verkoeling aan het lichaam.

Rack zaden

zijn afkomstig van de Bodhiboom, ook wel vijgenboom of Banyan genoemd. In het boeddhisme is de uit India afkomstige Bodhiboom een heilige boom, omdat Siddhartha Gautama (later bekend als Boeddha) onder deze boom mediteerde, tot hij verlichting bereikte. De zaden  zijn voor boeddhisten een belangrijke brenger van geluk en inspiratie. ‘Bodhi’ staat letterlijk voor ontwaken en opperste kennis; ofwel verlichting.

 

Edelstenen

en mineralen hebben een geneeskrachtige werking, dit is al eeuwenlang bij mensen bekend. Steeds meer mensen ontdekken dat edelstenen en mineralen een heel goed hulpmiddel kunnen zijn om klachten of problemen te verminderen of te verzachten. Edelstenen kun je gemakkelijk bij je dragen en zo hun werking laten doen.

De keuze van een edelsteen kan op verschillende manieren tot stand komen. Het is belangrijk dat zij aansluit bij persoonlijke wensen of klachten. Een steen kan gekozen worden op basis van kleur en bijbehorend chakra, op basis van een klacht en de werking van een edelsteen daarop, of bijvoorbeeld op basis van sterrenbeeld of geboortemaand. Meest belangrijk is om af te gaan op eigen intuïtie of gevoel. Welke edelsteen ‘voelt’ goed? Welke edelsteen vind je het mooist of spreekt je het meest aan? Het is belangrijk goed naar je eigen zintuigen en gevoel te luisteren, dat is de beste methode om edelstenen te vinden die op dat moment bij je passen.

Aqua Aura

is een beschermende en geneeskrachtige steen met een sterke werking op de aura. De steen reinigt niet alleen de aura, maar vermindert ook gaten in het energieveld (veroorzaakt door bijvoorbeeld traumatische ervaringen, ernstige psychische stoornissen en verslavingen). Aqua Aura beschermt tegen negatieve energie, negatieve invloeden en spirituele of psychische aanvallen. De steen bevordert zelfverwezenlijking door je innerlijke potentieel te versterken en belemmeringen te verminderen. Omdat aqua aura het keel chakra activeert, versterkt het communicatie, het uiten van gevoelens en zelfexpressie. Het versterkt het immuunsysteem en de genezende eigenschappen van andere stenen.
Keelchakra (5) en Voorhoofdchakra (6)

Amethist

heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen bevordert zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf toe over gedrag dat schadelijk kan zijn en niet in dienst is van je hoogste zelf. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Daarnaast geeft de steen ook inzicht in emotionele processen waardoor bepaalde (pijnlijke) ervaringen verwerkt kunnen worden en ook vermijdend gedrag op dit vlak veranderd kan worden. Amethist is vanwege haar reinigende werking ook heel geschikt om een ruimte te zuiveren. Samen met bergkristal en rozenkwarts creëert het een harmonische sfeer. Omdat het de bovenste chakra’s stimuleert, kan het de intuïtie, spirituele groei en inzichten bevorderen, zeker voor mensen die aan het begin staan van hun spirituele pad. Amethist heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine, nachtmerries en andere slaapproblemen.
Voorhoofdchakra (6) en Kruinchakra (7)

Aventurijn

werkt kalmerend en beschermend en bevordert een gevoel van welzijn. De steen trekt voorspoed en geluk aan en motiveert je om je dromen waar te maken. De steen stimuleert tolerantie, geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, individualiteit en het bedenken van ideeën. Het werkt ontspannend en kalmerend bij woede, ergernis en irritaties. Aventurijn bevordert besluitvaardigheid, volharding, waarneming en creativiteit. De steen absorbeert elektromagnetische straling (van bijvoorbeeld mobiele telefoons en computers) en beschermt tegen de invloeden van milieuvervuiling en wateraders. Aventurijn werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en heeft tevens een positieve werking op stress gerelateerde hoofdpijn en migraine, bindweefsel, ogen, zenuwstelsel, spieren en op mensen die stotteren en snel blozen.

Groene aventurijn  werkt in op het Hartchakra (4). Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de huid (uitslag, allergische reacties, etc.)

Bergkristal

is een steen met enorme geneeskracht en bij uitstek geschikt voor healings- en energetisch werk. De steen reguleert energie, absorbeert energie, geeft energie en slaat energie op naar gelang wat er nodig is in een bepaalde situatie. Omdat bergkristal zo neutraal en zuiver is, kan de steen opgeladen worden voor elke (energetische) werking en kan ook de werking van andere stenen versterken. Het beschermt de aura tegen straling, reinigt de chakra’s en brengt ze in balans. Mentaal bevordert bergkristal concentratie, helder denken, helpt om een neutrale en onpartijdige houding aan te nemen en om problemen op te lossen. De steen werkt zuiverend, vitaliserend, verkoelend (voor bijvoorbeeld brandwonden), pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. Ook vermindert het zwellingen, misselijkheid en diarree.
Alle chakra’s

Chalcedoon

heeft een sterke invloed op de communicatie. Zowel op het vermogen om te luisteren als op de welbespraaktheid, het vermogen om je goed te kunnen uiten, diplomatie en het taalvermogen. De steen maakt ook sociaal, optimistisch, vrolijk, creatief, open, enthousiast en bevordert saamhorigheid in groepen. Chalcedoon geeft zelfinzicht, zelfvertrouwen en bevordert hiermee het vermogen om weerstanden te doorbreken en veranderingen te accepteren. Het heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom een goede steen om te dragen tijdens examens. Fysiek werkt chalcedoon reinigend, verkoelend en koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloeddruk verlagend en bevordert het immuunsysteem. De steen heeft een positieve invloed op de longen, verkoudheid, ademhaling, het lymfestelstel, het bloed en de doorbloeding, vochtophoping en op de insuline productie en dus diabetes. Het versterkt het moedergevoel en stimuleert de melkproductie bij borstvoeding.
De werking op de chakra’s is afhankelijk van de kleur. Blauwe Chalcedoon is gekoppeld aan het Keelchakra (5)

Citrien

is een zonnige en verwarmende steen. De steen bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit, extraversie en stimuleert zelfverwezenlijking. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, angsten en fobieën, en zelfdestructief gedrag te overwinnen. Citrien trekt geluk, voorspoed, succes, rijkdom en overvloed aan en stimuleert de drager om dit met anderen te delen. De steen maakt creatief en bevordert zelfexpressie en helpt om conflicten binnen een groep op te lossen. Citrien beschermt de aura en reinigt de chakra’s. Ook fysiek zorgt de steen voor energie. Het stimuleert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de maag, milt, alvleesklier en darmen. Ook helpt citrien bij infecties van de nieren en blaas, verbetert het de bloedcirculatie en helpt het mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom.
Zonnevlechtchakra (3)

Hematiet

werkt aardend, beschermend en harmoniserend. De steen geeft zelfvertrouwen, vergroot het zelfrespect en de overlevingsdrang en versterkt de wilskracht. Het verbetert de concentratie en het geheugen. Het is een goede steen om te dragen als hulp bij verslavingen en dwangstoornissen. Hematiet stimuleert de opname van ijzer en de vorming van rode bloedlichaampjes. Hematiet heeft een krachtige werking op het bloed en helpt bij problemen met de bloedsomloop, zoals bloedarmoede, neusbloedingen of aambeien. Het werkt eveneens bij kramp in de benen en bij slapeloosheid.
Stuitchakra (1)

Howliet

werkt kalmerend en versterkt positieve eigenschappen. De steen helpt de drager woede en boosheid onder controle te krijgen en om minder kritisch te zijn. Het bevordert ambitie maar ook geduld, versterkt het geheugen en maakt leergierig. Howliet helpt bij astraal reizen, meditatie en bij het contact maken met vorige levens. Fysiek heeft de steen een positieve werking op slaapproblemen en calciumtekort en daarmee op botten en tanden.
Kruinchakra (7)

Jade (Jadeiet en Nefriet)

is een reinigende en beschermende steen (met name tegen lichamelijk letsel). Het zorgt voor harmonie en evenwicht en trekt voorspoed, geluk en welvaart aan. De steen bevordert zelfverwezenlijking en zelfredzaamheid en helpt om negatieve emoties en irritatie los te laten. Het  bevordert liefde, verzorging en tolerantie. Jade stimuleert het bedenken van allerlei ideeën en ook de daadkracht om ze in praktijk te brengen. Het is een goede steen om bij je te dragen tijdens een reis of vakantie voor wat extra bescherming. Fysiek werkt jade sterk reinigend, brengt lichamelijke systemen in balans en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Het heeft een positieve werking op nieren en bijnieren, blaas, het zenuwstelsel, vruchtbaarheid en op het bevallen.
Hartchakra (4)

Jade (New Jade, Serpentijn)

brengt balans in lichaam en geest en helpt negatieve energie en straling buiten houden. De steen werkt kalmerend bij nervositeit, spanningen en stress en zorgt voor innerlijke rust. Ook bij conflicten bevordert de steen evenwicht en stimuleert tot het sluiten van een compromis. Spiritueel bevordert de steen spirituele vermogens en is zeer geschikt om meditatie te ondersteunen. Fysiek brengt de steen evenwicht. Serpentijn werkt reinigend, ontgiftend, pijnstillend (met name bij spierpijn, rugpijn, menstruatiepijn en kiespijn) en ontkrampend. Het brengt de insulineproductie, het bloedsuikergehalte en het calcium- en magnesium gehalte in balans en remt overmatige verzuring. Hierdoor heeft het een positieve werking op diabetes en hypoglykemie. De steen heeft een positieve werking op problemen van de ruggengraat, darmen, maag en nieren.
Hartchakra (4)

Jaspis

werkt aardend en beschermend. De steen helpt je je doelen waarmaken en ideeën omzetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je ergens voor 100% voor gaan. Jaspis helpt je ook voor jezelf opkomen en geeft moed, maakt je weerbaar en assertief en vermindert angst voor conflicten. Het maakt oprecht, eerlijk, hulpvaardig en zorgt voor balans in lichaam, ziel en geest. De steen bevordert ook organisatorische vaardigheden, snel denken en stimuleert de fantasie. Jaspis absorbeert negatieve energie en beschermt op deze manier tegen straling, negatieve invloeden en milieuvervuiling. Het maakt astraal reizen makkelijker. Fysiek heeft de steen een positieve invloed op de bloedsomloop, spijsvertering, darmen en de geslachtsorganen.

Rode Jaspis en Jaspis Breccie  zijn een van de meest dynamische en activerende jaspis soorten. Ze werken aardend en bevorderen de energiedoorstroming door blokkades te doorbreken in de onderste chakra’s en knieën. De stenen werken verwarmend en voorzien het lichaam van energie. Ze helpen je in je kracht staan en bevorderen wilskracht en doorzettingsvermogen. Deze jaspis soorten hebben een positieve werking op het bloed, werken ontgiftend, stimuleren de werking van de lever en de stofwisseling.
Stuitchakra (1) en Heiligbeenchakra (2)

Oceaan Jaspis  bevordert de doorstroming van energie. De steen helpt positieve, helende energie op de goede plek te komen en voert negatieve energie af. Het werkt ontspannend en kalmerend en geeft een gevoel van vrijheid. Het bevordert een positieve instelling en helpt negatieve gevoelens en gedachten, zoals bijvoorbeeld zorgen, angst en depressie, te verminderen. Fysiek werkt oceaan jaspis ontgiftend. Het heeft een positieve werking op het hormoonstelsel, de klieren, de organen en de spijsvertering.
Zonnevlechtchakra (3), Hartchakra (4) en Keelchakra (5)

Picasso Jaspis is een aardende en beschermende steen die je helpt bij het vinden van de essentie van het leven. Hij maakt je actief en zorgt dat je met volharding je ideeën omzet in daden. Hij helpt je om minder angstig te zijn als het gaat om het oplossen van conflicten, maakt je weerbaarder en doorbreekt de negatieve gedachten patronen. Picasso jaspis helpt je om trouw te blijven aan jezelf en geeft moed, rust en troost.
Stuitchakra (1), Hartchakra (4) en Voorhoofdchakra (6)

Koraal

(ook wel bloedkoraal genoemd) werkt ontspannend en rustgevend. Het brengt emoties in balans en geeft een vredig gevoel. Het versterkt de intuïtie, verbeeldingen en visualisaties. Fysiek stimuleert de steen de bloedcirculatie en versterkt het de bloedcellen, daarmee werkt het bloedstelpend en bloeddruk verlagend. Het heeft een positieve werking op bloedarmoede, ijzertekort, steenpuisten, het zenuwstelsel, botten, thalamus en de benen. Het bevordert de melkproductie bij het geven van borstvoeding en kan pijnstillend werken bij doorkomende tanden.
Stuitchakra (1) en Hartchakra (4)

Labradoriet

is een sterk beschermende en spirituele steen. Het beschermt het eigen energieveld (aura) tegen negatieve invloeden uit de omgeving en mensen die energie bij je wegnemen. De steen vermindert angst en geeft kracht, (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen. Het versterkt de intuïtie en mediamieke gaven. De steen maakt contact met het onderbewuste en brengt vergeten herinneringen boven. Labradoriet stimuleert fantasie en creativiteit en helpt ideeën te ontwikkelen. De steen werkt bloeddrukverlagend en kalmerend, reguleert de stofwisseling en heeft een positief effect op verkoudheid, jicht, reuma, de ogen en op een onregelmatige menstruatie en menstruele klachten.
Zonnevlechtchakra (3) en Hartchakra (4)
(Keelchakra (5) en Voorhoofdchakra (6) als er sprake is van een blauwe gloed)

Lapis Lazuli

is een hele spirituele steen. Het bevordert spirituele kracht, spirituele vaardigheden, astraal reizen, verlichting, wijsheid en geeft innerlijke rust en vrede. De steen maakt eerlijk, oprecht en helpt innerlijke waarheid te vinden en deze te accepteren. Het helpt je jezelf te zijn en je eigen weg te bewandelen. De steen bevordert creativiteit, objectiviteit en helderheid van geest. Het heeft een positief effect op vriendschappelijke en liefdesrelaties. Lapis lazuli heeft een sterke werking op de keel en stimuleert hierdoor het uiten van je mening, emoties en dingen die je dwars zitten. Fysiek helpt lapis lazuli bij klachten van keel, strottenhoofd, schildklier en stembanden. Het heeft een positieve werking op migraine, slaapproblemen, duizeligheid, stress, het immuunsysteem, het gehoor en verlaagt de bloeddruk.
Keel chakra (5) en Voorhoofdchakra (6)

Lavasteen

ontstaat na een vulkaanuitbarsting uit gestold lava. Het verenigt de energie van vuur en aarde in zich. Het vergroot je wilskracht, geeft moed en maakt sterk en volhardend. De steen zet aan tot handelen en geeft je doorzettingsvermogen. Lavasteen werkt aardend en voert overtollige energie af. Hierdoor wordt je persoonlijke kracht op een gebalanceerde, zachte manier vergroot.
Stuitchakra (1)

Maansteen

heeft een sterke connectie met de maan en vrouwelijke energie. De steen bevordert de intuïtie en vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking op het gevoelsleven. Maansteen versterkt paranormale vermogens zoals mediamieke gaven en helderziendheid. Hij helpt bij slapeloosheid en om dromen beter te herinneren. Het is een goede steen voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden en ondersteunt de zwangerschap, de bevalling en borstvoeding. Ook bij (pre) menstruele klachten, klachten na de bevalling en tijdens de overgang kan maansteen nuttig zijn. Maansteen werkt fysiek ontgiftend, activeert de pijnappelklier en zorgt voor evenwicht in het hormonale stelsel. De steen heeft een positieve invloed op de spijsvertering en de voortplantingsorganen, en vermindert vochtophoping.
Heiligbeenchakra (2)

Obsidiaan

is ontstaan uit snel afgekoeld lava. Het is een sterk inzicht gevende en reinigende steen en stimuleert persoonlijke ontwikkeling door (zelf)inzicht en het opruimen van bagage uit het verleden. Het brengt de waarheid, de kern of oorzaak van situaties of ziekte, en verdrongen en weggestopte ervaringen en emoties naar boven. De steen kan zeer krachtig als een spiegel werken en helpt ontdekken wie men werkelijk is, maar kan ook de minder leuke kanten van de persoonlijkheid aan het licht brengen. De steen vermindert angst, blokkades, trauma’s en beperkende gedrags- en denkpatronen. Obsidiaan beschermt tegen psychische aanvallen, vermindert negatieve geestelijke of spirituele invloeden en neemt negatieve energie uit de omgeving (straling, wateraders, etc.) op. Het bevordert helderheid van geest en verscherpt de zintuigen. Fysiek werkt de steen pijnstillend, kramp opheffend, stimuleert de spijsvertering, ontgift en verbetert de doorbloeding. De steen kan hierdoor ook verwarmend werken bij chronisch koude handen en voeten.

Goud obsidiaan  brengt blokkades onder de aandacht en laat zien hoe deze op een positieve wijze op te lossen. Hierbij hoort dat het laat zien hoe het leven beter in te richten. Het verwijdert drijfveren van het ego en laat luisteren naar de ziel. Goud obsidiaan laat verborgen talenten opkomen en maakt deze inzichtelijk. Deze zonnige steen brengt positivisme en doorzettingskracht. Negatieve overtuigingen worden geheeld. Bij het zetten van intenties vergroot de steen de kracht om te manifesteren. Hierdoor wordt het gemakkelijker om vanuit het hart te leven en een geheel nieuw positief leven te creëren. Goud obsidiaan heeft een sterk helende werking op alle ‘mentale ziekten’ die te maken hebben met of negativiteit veroorzaken. De steen wordt veel gebruikt bij impotentie klachten door neerslachtigheid. Fysiek helpt het de spijsvertering, kwetsuren en versnelt het genezingsproces bij wonden.
Stuitchakra (1) en Zonnevlechtchakra (3)

Sneeuwvlokobsidiaan is een zacht werkende obsidiaan soort en bevordert innerlijke rust en vrede en zorgt voor balans in lichaam, geest en ziel. Het helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen en geeft inzicht. De steen is goed voor de aders, het skelet en de ogen.
Stuitchakra (1)

Rookkwarts

is een sterk beschermende, aardende en ontgiftende steen voor lichaam, ziel en geest. Het is bij uitstek een goede steen om te dragen bij klachten gerelateerd aan stress en in belastende situaties. De steen helpt ontspannen, loslaten en accepteren, weerstand bieden tegen stressvolle invloeden en zorgt voor geestelijke (veer)kracht. Rookkwarts heeft hierdoor ook een gunstige werking op angst (met name faalangst), nachtmerries, depressie en suïcidaliteit. De steen stimuleert een nuchtere, pragmatische en positieve houding en bevordert de concentratie. Rookkwarts beschermt tegen negatieve (elektromagnetische) straling (van bijvoorbeeld computers, mobiele telefoons en tv) en andere negatieve invloeden uit de omgeving (wateraders, milieuvervuiling, etc.). Het is een sterk aardende steen voor gebruik tijdens of na spirituele bezigheden. Fysiek werkt rookkwarts pijnstillend, ontkrampend en ontgiftend en heeft een positieve werking op rugklachten, zenuwen, buik, heupen, bekken, benen, hoofdpijn, rusteloze benen en de geslachtsorganen. Het kan tevens helpen bij het stoppen met roken en andere verslavingen.
Stuitchakra (1)

Rozenkwarts

is bij uitstek de steen van het hart en de liefde. De steen werkt sterk in op het hartchakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, seksuele problemen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen en voorkomt duizeligheid. Tenslotte helpt het bij ouderdomskwalen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.
Hartchakra (4)

Tijgeroog

is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en je naar het grotere geheel helpt kijken. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Tijgeroog bevordert rust, werkt pijnstillend, helpt bij een overprikkeld zenuwstelsel en gaat hyperventilatie tegen. De steen heeft een positieve invloed op verkoudheid, astma, ogen, keel, geslachtsorganen en ontkrampt bij spanningen. Tijgeroog kan nuttig zijn voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen en depressies.
Zonnevlechtchakra (3)

Toermalijn

werkt aardend, beschermend en reinigend. Het is een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van negatieve energie en straling. De steen doet dit op verschillende manieren: het werkt als een soort van schild, helpt negatieve energie afvoeren en zet negatieve energie om in positieve energie. Hierdoor worden de aura en energiebanen gereinigd en in balans gebracht. Toermalijn helpt je hierdoor in je kracht te staan en een ontspannen en zelfverzekerde houding aan te nemen. Toermalijn heeft niet alleen een positieve werking op mensen en dieren maar ook op planten en bomen. De steen zorgt voor natuurlijke bescherming en stimuleert groei en bloei.

 Zwarte Toermalijn  (ook wel schorl genoemd) heeft de sterkst aardende en beschermende werking van alle toermalijnsoorten en beschermt tegen alle vormen van negatieve energie, zoals elektromagnetische straling (van mobiele telefoons, laptops, computers en andere apparaten) en andere omgevingsinvloeden, tegen negatieve gedachten en zorgen. Fysiek heeft zwarte toermalijn een positieve werking op het immuunsysteem, de rug, de spieren, het zenuwstelsel en kan de steen pijnklachten verminderen en beschermen tegen toxinen en vervuiling.
Alle chakra’s, in het bijzonder het Stuitchakra (1)

Turkoois

is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen. Het brengt evenwicht; turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen, maar werkt ook vitaliserend bij uitputting. Het heeft een positieve werking op depressie, stemmingswisselingen, apathie en paniekaanvallen. Turkoois werkt inzicht gevend en laat zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en gaat hierdoor een slachtofferhouding en zelfdestructief gedrag tegen. Het bevordert creativiteit bij het oplossen van problemen, empathie en (romantische) liefde. Turkoois beschermt tegen negatieve energie, straling, invloeden en stoffen van buitenaf, werkt zuiverend en brengt de chakra’s in balans. Fysiek werkt de steen pijnstillend, kramp opheffend, ontstekingsremmend en ontgiftend. Het ondersteunt de opname van voedingsstoffen en heeft een positieve werking op reuma, jicht, maag, de ogen, het immuunsysteem en virusinfecties.
Keelchakra (5)

Unakiet

werkt aardend, kalmerend en inzicht gevend. Het geeft inzicht in de oorzaak van problemen en blokkades (ook als die oorzaak in een vorig leven ligt) zodat beperkende gedrags- en denkpatronen doorbroken kunnen worden en geestelijke groei mogelijk is. De steen absorbeert elektromagnetische straling (van bijvoorbeeld magnetrons, computer en  tv) als deze bij een apparaat geplaatst wordt. Fysiek stimuleert unakiet het zelf genezend vermogen van het lichaam en het lichamelijk herstel na een ziekte of verwonding. Het heeft een positieve invloed op de geslachtsorganen, bevordert gewichtstoename als dit nodig is en stimuleert haargroei. Tevens bevordert het een goed verloop van de zwangerschap.
Stuitchakra (1) en Hartchakra (4)

Versteend Hout

is fossiel hout waarbij alle organische componenten zijn vervangen door mineralen. Het is een aardende en kalmerende steen met een zachte werking. Het bevordert onze connectie met de aarde en vermindert heimwee. Daardoor hebben we altijd het gevoel op de goede plek te zijn en voelen we ons thuis. De steen kalmeert, zorgt voor een fijne sfeer en een gevoel van welzijn. Het bevordert een nuchtere houding, concentratie en beheersing. Fysiek stimuleert versteend hout de stofwisseling en gaat overgewicht tegen.
Stuitchakra (1)

Zonnesteen

werkt stemming verbeterend en stimuleert levensvreugde, optimisme, daadkracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen, een goed humeur en een positieve instelling en kijk op het leven. Het is een doeltreffende steen tegen alle vormen van depressie, met name de seizoensgebonden variant. Daarnaast stimuleert zonnesteen het zelfgenezend vermogen van het lichaam en heeft een positieve invloed op chronische keelpijn, maagzweren en reuma.
Heiligbeenchakra (2) en Zonnevlechchakra (3)