Betekenis van de mala

Mala (ook wel japa mala genoemd) betekent officieel ‘snoer’ of ‘slinger’. De mala wordt binnen het boeddhisme en hindoeïsme gebruikt als gebedssnoer tijdens het reciteren of zingen van mantra’s. Het meerdere keren doorbidden van de mala wordt in het Sanskriet ‘japa’ genoemd. Een mala wint aan energie na iedere meditatieve ronde met een mantra (108 maal) en is totaal opgeladen wanneer deze met een japa van 125.000 keer is doorlopen. Bij het dragen van de mala krijg je dan je energie terug, die je er zelf aan hebt gegeven.

 

Het gebruik van affirmaties

De mala heeft een vergelijkbare functie van de rozenkrans in het christendom en wordt in de tegenwoordige tijd steeds vaker ook gebruikt voor het mentaal herhalen of opzeggen van affirmaties. Een affirmatie is een korte zin die je kunt opschrijven of tegen jezelf kunt zeggen. Het bevat een positieve boodschap over dat waarin je gelooft, of over dat waaruit je kracht zou kunnen halen, bij datgene waarin je steun zou kunnen gebruiken.

Een affirmatie brengt een veranderingsproces op gang; het doorbreekt negatieve (denk)patronen. Er ontstaat meer rust en ruimte in zowel je hoofd, als in je lijf. Je hele ‘zijn’ wordt positief geraakt.

Enkele voorbeelden van positieve krachtige affirmaties:

Ik leef rustig en ontspannen

Ik ben licht en liefde

Ik houd van mijzelf

Ik geloof in mijzelf

Ik ben trots op mijzelf

Ik heb vertrouwen en voel me veilig

Ik sta in mijn kracht

Ik ben dankbaar voor …

 

De betekenis van de mala kralen

Oorspronkelijk bestaat een mala uit 108 gebedskralen. Deze worden gebruikt om tijdens meditatie de mantra’s, gebeden of affirmaties te tellen, om de tel niet kwijt te raken. 108 is een heilig getal. Sommigen geloven bijvoorbeeld dat er 108 stadia zijn op het pad van de menselijke ziel. Zo worden er nog vele andere betekenissen gegeven aan het getal 108.
Wanneer je de losse cijfers (1 + 0 + 8) bij elkaar op telt kom je uit op het getal 9. Dit is het getal van de voltooiing.

Naast de gebedskralen, heeft een mala vaak ook ‘markers’, welke worden gebruikt om even een moment voor bezinning te nemen.

De dikke kraal aan het begin, of einde, van de mala heet de ‘Goeroe-kraal’, ook wel Moederkraal genoemd. Deze kraal vertegenwoordigt het kruinchakra, de wijsheid en het bewustzijn. De Goeroe-kraal wordt niet als gebedskraal gebruikt, maar markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala.

Het uiteinde van de mala (vaak in de vorm van een kwastje) verspreidt de positieve energie die de mala opneemt tijdens het reciteren.

De laatste acht kralen van de rondgang worden opgedragen aan de ‘heelheid van alles wat leeft’, ofwel aan compassie met alles wat leeft.

Het hele proces van rondgaan langs de mala en het opnieuw bereiken van de Goeroe-kraal, betekent ’tijd voor reflectie’.

 

Hoe gebruik je een mala?

Een mala wordt rechtsom gehanteerd in de rechterhand. Hierbij drapeer je de mala over je middelvinger en/of ringvinger. Liever gebruik je niet de pink en de wijsvinger, daar deze laatste voor het ‘ego’ staat. Nadat (of tijdens dat) je een mantra hebt gereciteerd, gebruik je je duim om één kraal door te schuiven.

De eerste kraal die je bij een meditatie gebruikt, is altijd de kraal links van de Goeroe-kraal. Ga wanneer je de mala rond bent, niet over deze kraal heen. Bij een eventuele nieuwe rondgang draai je de mala een halve slag, zodat je rechtsom weer verder gaat. De laatste kraal wordt dan weer de eerste kraal van de nieuwe rondgang.

 

Verschillende soorten mala’s

WIT heeft vier verschillende soorten Handgemaakte Mala’s in haar assortiment:

 

108-Mala Tibetan-Mala Mantra-Mala Zen-Mala

 

Naast de bovenstaande 108 gebedskralen tellende mala’s, bestaan er mala’s met andere nummerreeksen. Ook deze zijn meestal deelbaar door 9. Zo bestaan er mala’s met 72 gebedskralen, of met 54 of 27 gebedskralen. De twee laatste worden ook wel ‘sumirdi’ genoemd.
Alle mala’s met nummerreeksen die deelbaar zijn door 9, komen wanneer je de losse cijfers bij elkaar op telt (5+4, 2+7, 7+2) weer uit op het getal 9.
De mala-armbanden van WIT bestaan uit 27, 21 of 18 gebedskralen.